Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

"Χάσκα" παραδοσιακό αποκριάτικο παιχνίδι!!


Το χάσκα, ο χάσκας σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας. είναι ένα Αποκριάτικο μακεδονίτικο έθιμο , όπου το βράδυ της Κυριακής πριν το ξημέρωμα της Καθαράς Δευτέρας, όλο το σόι μαζευόταν σ'ένα από τα συγγενικά σπίτια, για να πούνε " σ'χουριμένα ", να ζητήσουνε συγχώρεση από τους δικούς τους  και να αρχίσουνε με καθαρή την καρδιά τη νηστεία της Σαρακοστής.
Μετά το φαγητό ακολουθούσε το χάσκα. Ολα τα παιδιά γύρω-γύρω και στη μέση ενας απ' τους θείους, με τον πλάστη στο χέρι (ο πλάστης, δουλεμένο ξύλο, με το οποίο οι νοικοκυρές άνοιγαν φύλλο πίτας, και οι μανάδες δοκίμαζαν την αντοχή του στον πισινό των παιδιών!), στη μια άκρη του πλάστη σχοινί δεμένο, στην άκρη του σχοινιού ένα αυγό βρασμένο ή ένα κομμάτι χαλβά, τυρί, ψωμί. Ο...χειριστής του πλάστη κατηύθυνε το σχοινί με το αυγό προς το ορθάνοιχτο στόμα κάθε παιδιού με τη σειρά. Έπρεπε να αρπάξουνε το αυγό με το στόμα χωρίς να χρησιμοποιήσουνε  τα χέρια.
Αυτό το παιχνίδι-ακολουθώντας την παράδοση- μας έπαιξε σήμερα στο νηπιαγωγείο μας ο κ. Ανέστης ,δάσκαλος του συσταγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου.Μόνο που στη άκρη του πλάστη δεν κρεμόταν αυγό αλλά μια καραμέλλα!! Τα παιδιά αν και δυσκολεύτηκαν να πιάσουν τη καραμέλλα τελικά με λίγη βοήθεια ..... τα κατάφεραν