Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η ελιά στην αρχαιότητα!

Το μύθο της φιλονικίας της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, για την ονομασία της πόλης των Αθηνών, γνώρισαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας, ο οποίος τα ενθουσίασε και θέλησαν να τον παίξουν. Ετοιμάσαμε τα σύμβολα των θεών και τον δραματοποιήσαμε. Και στο τέλος τον ζωγράφισαν.
 Αθηνά και Ποσειδώνας
"Βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας. Οι δύο αντίπαλοι ανέβηκαν πάνω στο βράχο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν και οι άλλοι δέκα θεοί από τον Όλυμπο γιανα κάνουν τον δικαστή στη διαφωνία των δυο θεών, ενώ ο Κέκροπας παρίστατο ως μάρτυρας. Πρώτος ήρθε ο Ποσειδώνας, στάθηκε στη μέση του βράχου και με την τρίαινά του έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος. Αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που σχημάτισε μια μικρή λίμνη που την ονόμασαν "Ερεχθηίδα" θάλασσα. Μετά ήρθε η σειρά της Αθηνάς να παρουσιάσει το δώρο της και αφού κάλεσε τον Κέκροπα για μάρτυρα, φύτεψε μια ελιά πάνω στο βράχο, που ξεπετάχτηκε γεμάτη καρπό.Το δέντρο αυτό σωζόταν για πολλά χρόνια αργότερα.Μετά από το δώρα της Αθηνάς ο Δίας κήρυξε το τέλος του αγώνα και είπε στους άλλους θεούς να κρίνουν σε ποιον από τους δυο θεούς να δοθεί η πόλη.Συγχρόνως ζήτησαν τη μαρτυρία και τη γνώμη του Κέκροπα.Αυτός από το βράχο ψηλά έριξε μια ματιά γύρω, αλλά όπου να γύριζε,
τα μάτια του αντίκριζαν αλμυρό νερό, τις θάλασσες που από παντού έζωναν τη χώρα.Το δέντρο όμως που είχε κάνει η Αθηνά να φυτρώσει ήταν το πρώτο που φύτρωσε σε όλη τη χώρα και ήταν συνάμα για την πόλη η υπόσχεση για δόξα και ευτυχία.
Για αυτό ο Κέκροπας θεώρησε πως το δώρο της Αθηνάς ήταν
πιο χρήσιμο και έτσι της δόθηκε η κυριαρχία της πόλης. "


 


Αφου μιλήσαμε για τους ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαιότητα και το στεφάνι ελιάς (κότινος) που στεφάνωνε τους νικητές,κάναμε κι εμείς τους δικούς μας αγώνες στην αυλή του Νηπιαγωγείου,τις "κουταλοδρομίες" και φυσικά οι νικητές στεφανώθηκαν με κότινο!!