Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η Κίκο και το χέρι....

Ο Κανόνας των εσωρούχων εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μαζί με το βιβλίο "Η Κίκο και το χέρι"απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (3-5 ετών) και αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης του Συμβουλίου ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Ο Κανόνας των εσωρούχων μας λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του, που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία. Είναι ένα απλό μήνυμα για να εξηγήσουμε στα παιδιά μας, ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και πού να στραφούν για βοήθεια.
Το παραμύθι  "Η Κίκο και το χέρι" διαβάστηκε στα παιδιά  του 5ου Νηπιαγωγείου  έτσι ώστε μαζί με τους άλλους κανόνες που ισχύουν στην τάξη μας αλλά και στη ζωή μας γενικότερα  και όλων όσων πασχίζουμε να τους μάθουμε καθημερινά, να διδαχθούν και τον κανόνα των εσωρούχων.Ίσως μια μέρα τα προστατεύσει από κάτι που θα τους άλλαζε τη ζωή.






Στα παιδιά ετοιμάσαμε και δείξαμε μια παρουσίαση εικόνων  όπου μέσα από τις εικόνες καταλαβαίνουν τι επιτρέπεται να δείχνουμε και σε ποιους από τα μέρη του σώματος μας

Συζητήσαμε για το ποιά πράγματα μπορούμε να τα κάνουμε δημόσια και με άλλους ανθρώπους και για  ποιά χρειαζόμαστε τον ιδιωτικό μας χώρο...